Претрага доктора

„Нађи времена“ за преглед и превенцију рака дојке и грлића материце

18/10/2017

Београд, 18. октобар 2017. – Током октобра, Међународног месеца борбе против рака дојке, почиње кампања “Нађи времена” која има за циљ да информише жене о значају превенције и раног откривања рака дојке и рака грлића материце. Кампања „Нађи времена“ се спроводи уз финансијску подршку Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Републике Србије, преко развојног програма Европски ПРОГРЕС.

Кампања ће бити спроведена у девет општина које су укључене у реализацију програма Европски ПРОГРЕС, а чији су домови здравља захваљујући донацији Европске уније и Владе Швајцарске недавно добили медицинску опрему за гинеколошке ординације. Нова опрема омогућила је боље услове за рад и унапређење здравствене заштите жена.

Током октобра и новембра у Алексинцу, Бабушници, Белој Паланци, Брусу, Гаџином Хану, Дољевцу, Књажевцу, Мерошини и Сврљигу ће се кроз низ различитих активности скренути пажња јавности, посебно жена, на то да је брига о здрављу уједно и брига о потомству, као и да је превентива најбољи лек за здрав живот. Управо зато, у договорима са домовима здравља у наведеним општинама, све жене, без обзира да ли имају здравствену књижицу, моћи ће да обаве бесплатне гинеколошке прегледе током “Дана отворених врата“.

Паралелно са овом акцијом спроводиће се и анонимна анкета како би се утврдили најчешћи разлози за одлазак, односно неодлазак на редовне гинеколошке прегледе и додатно охрабрити жене да пронађу времена за очување свог здравља. За здравствене раднике из девет општина укључених у кампању биће организован стручни скуп током којег ће се разменити искуства, као и нове информације и правци деловања у овој области.

Позивамо вас да пратите активности кампање на друштевним мрежама Facebook, Twitter, Instagram, као и на вашим радио и телевизијским станицама.

Распоред одржавања „Дана отворених врата“

ОПШТИНА АДРЕСА ЗДРАВСТВЕНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ДАТУМ ВРЕМЕ
Алексинац Момчила Поповића 144 1. новембар 2017. 8-19 часова
Бабушница Ивице Миладиновића 2 24. октобар 2017. 7-14 часова
Бела Паланка Бранислава Нушића 2 2. новембар 2017. 7-20 часова
Брус Краља Петра I 9 23 – 27. октобра 2017. 7-19 часова
Гаџин Хан Милоша Обилића ББ 25. октобар 2017. 9-15 часова
Дољевац Др. Михајла Тимотијевића 6 25. октобар 2017. 8-18 часова
Књажевац 4. јули 2 30. октобар 2017. 7-19 часова
Мерошина Цара Лазара 11 25. октобар 2017. 7-14:30 часова
Сврљиг Хаџићева 40 30. октобар – 2. новембар 2017. 7-14:30 часова

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
Према статистичким подацима, Србија је међу водећим земљама у свету по броју оболелих жена од рака дојке и грлића материце.
• Рака дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији
• Једна од осам жена оболи од рака дојке
• У Србији годишње оболи око 4.600 жена, а њих 1.600 изгуби битку са овом болешћу
• Рак грлића материце је други водећи узрок обољевања и четврти узрок умирања од рака код женске популације у Србији
• Сваког дана четири жене оболе од рака грлића материце
• У Србији годишње оболи више од 1.300 жена, а њих 500 прерано заврши живот
• За преглед ти је довољно само 30 минута, а може ти сачувати живот и унапредити здравље

Кампању „Нађи времена“ на терену спроводи агенција V+О Communications.

Кампања „Нађи времена“

Кампања „Нађи времена“, коју финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, има за циљ унапређење репоруктивног здравља жена у девет програмских општина – Алексинцу, Белој Паланци, Брусу, Бабушници, Дољевцу, Гаџином Хану, Књажевцу, Мерошини и Сврљигу. ‘Нађи времена”. Кроз низ информативно-едукативних активности и организовање дана отворених врата у домовима здравља, у оквиру кампање, која се током октобра и новембра 2017. године спроводи уз организациону и ПР подршку агенције В+О Цоммуницатон, жене ће се информисати и охрабрити да иду на редовне прегледе, а допринеће се бољем и квалитетнијем животу жена кроз разумевање значаја превенције и раног откривања канцера дојке и глића материце.

Општине обухваћене програмом Европски ПРОГРЕС који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље