Претрага доктора

Светски дан борбе против туберкулозе

24/03/2016

24. марта 1882. године Роберт Кох је открио узрочника туберкулозе, Мyцобацтериум туберцулосис. Зато се свуда у свету 24.марта обележава Светски дан борбе против туберкулозе са циљем да се подигне свест о огромном оптерећењу овом болести у свету.

Светска  здравствена организација (СЗО) процењује да је 9,6 милиона људи оболело од туберкулозе у 2014.години, од тога око милион деце,а да је 1,5 милиона људи умрло од ове болести. Ова болест је водећи узрок смрти од заразних болести у свету. Око 37% нових случајева туберкулозе остаје недијагностиковано или непријављено,без података о квалитету лечења. Перзистирање ко-инфекције туберкулозе ХИВ-ом и мултирезистентне туберкулозе представља претњу глобалном развоју и безбедности здравља. У 2014.години стопа обољевања од туберкулозе у Србији је износила 15/100.000 становника и то нас сврстава у земље са ниском стопом обољевања од туберкулозе.

Туберкулоза је заразна болест коју узрокује бацил туберкулозе. Преноси се путем ваздуха. Када особа која има плућну туберкулозу кашље, кија, смеје се, говори, бацили се избацују у ваздух заједно са капљицама пљувачке. Ове веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када их друга особа удахне. Највећу могућност да се заразе имају чланови породице и особе које проводе више сати у истој просторији са оболелим. Све особе из блиског контакта са заразним болесником треба да се јаве специјалисти за плућне болести и туберкулозу на преглед. Код 90% инфицираних бацилом туберкулозе,инфекција се никада клинички не испољи. Нелечени пацијент са активном(плућном)туберкулозом у току једне године инфицира 10-15 људи у својој околини. Одојчад незаштићена БЦГ вакцином су веома осетљива на инфекцију бацилом туберкулозе. Ако особа има добру отпорност организма,инфекција се савлада и до болести најчешће и не долази. Само око 10% инфицираних ће се разболети касније у животу, када дође до пада отпорности организма, услед стреса, неуредног живота (алкохолизам, наркоманија, сиромаштво…), хроничних болести( дијабетес, малигне болести, АИДС …), старости… Болест најчешће захвата плућа, али могу да оболе и други органи.

Најчешћи симптоми болести су: кашаљ дужи од три недеље, повишена температура, ноћно знојење, замор, слабост, малаксалост, слаб апетит, губитак телесне тежине.

Туберкулоза се успешно лечи. Оболели од туберкулозе се на почетку лече у болници, а на кућно лечење се отпуштају тек када постану безопасни за своју околину.

Значај обележавања Светског дана борбе против туберкулозе је да се подсетимо да је рано откривање и лечење оболелих од туберкулозе најважнија мера превенције ширења туберкулозе.

 

Припремила: др Биљана Миљковић