Претрага доктора

Обележавање Светског дана бубрега

10/03/2016
Једанаест година сваког марта широм света обележава се Светски дан бубрега који има за циљ подигнути свест о животно важној улози наших бубрега и ширити поруку да је хронична болест бубрега честа, штетна, али и да се може спречити и лечити. Хронична бубрежна болест погађа 10% одраслог становништва широм света, а сматра се да ће њена учесталост у следећих десет година порасти на око 17% те је препозната као светски јавно-здравствени проблем.
Сврха овогодишњег Светског дана бубрега је подигнути свест о важности раног откривања и превенције болести бубрега од дечје до одрасле доби .
Бубрези су изузетно важни за наше здравље и квалитет живота. Не само да они чисте наш организам него и регулишу крвни притисак, одржавају чврстоћу костију и стимулишу стварање црвених крвних зрнаца која транспортују кисеоник по телу.
Под појмом бубрежне болести сматра се лагана и пролазна болест као што је инфекција мокраћних путева, са или без присутне аномалије одводних мокраћних путева, до озбиљних поремећаја као што су цистичне болести бубрега и гломерулонефритиси. Свака бубрежна болест уколико се не лечи може у будућности оштетити бубреге. Ипак многе болести могу се успешно лечити ако су дијагностиковане у раном стадијуму.
Како открити бубрежну болест?
Почетна болест бубрега често нема знакова ни симптома, али се може открити једноставним тестовима:
тест мокраће на количину протеина у мокраћи,
крвни тест за мерење креатинина у крви.Знаци напредовања ХББ укључују:
отечене глежњеве, умор, потешкоће у концентрацији, смањен апетит, чудни изглед мокраће.

ЗАШТО БУБРЕЗИ ПРОПАДАЈУ?
Губитак бубрежне функције због којег се мора доживотно ићи на дијализу или трансплантирати бубрег, најчешће настаје због шећерне болести. Оно што се пре звало старачки дијабетес, блага шећерна болест или доброћудна шећерна болест није нимало доброћудно. Трећина болесника који морају ићи на дијализу да би преживели, изгубили су бубреге због шећерне болести.
Дугогодишњи повишен крвни притисак, слабо или никако лечен, постепено оштећује најмање крвне судове бубрега и онемогућава да бубрези раде нормално. Повишен крвни притисак не изазива тегобе и не упозорава болесника на потребно лечење док не направи трајну штету на бубрезима, срцу, мозгу. Због тога што је хипертензија безболна, честа и трајна, многи занемаре лечење хипертензије. Јако мало особа спроводи савете о здравом начину живота, што је кључан део лечења хипертензије.
Повишен крвни притисак кључни је фактор у развоју оштећења бубрега у особа са дијабетесом. Позитивна породична анамнеза хипертензије и присутност артеријске хипертензије у болесника повећавају ризик за развој бубрежне болести. Хипертензија убрзава напредовање бубрежне болести када је већ присутна.
Антихипертензивни лекови и дијете с ниским садржајем протеина могу успорити развој ХББ. Трећа мера која се показала обећавајућом за дијабетичаре, нарочито оне у трећем стадијуму ХББ је интензивна регулација концентрације шећера у крви.
Када се код дијабетичара развије завршни стадијум оштећења бубрега у обзир долази лечење дијализом или трансплантација бубрега.
Закључак
Број оболелих од бубрежних болести је у порасту. Сходно томе, све је већи број особа с дијабетичном бубрежном болешћу. Према предвиђањима неких стручњака шећерна болест би ускоро могла постати узрок 50% хроничних бубрежних оштећења. У свету све заступљеније болести и смрти повезаних с дијабетесом и бубрежном болешћу, болесници, истраживачи и здравствени радници морају наставити рад у побољшању коначног исхода ових болесника.

 

Припремила: др Михајло Милосављеви