Претрага доктора

Март – Mесец борбе против рака

01/03/2016

У Календару јавног здравља месец март се обележава као” Месец борбе против рака.” а са циљем да се унапреди свест јавности о величини овог проблема и могућностима превенције, раног откривања и контроле болести.
Малигни тумори код нас, као и у већини земаља света, представљају значајан здравствени проблем. На то указују подаци о сталном порасту броја оболелих и умрлих од ових болести, и подаци о њиховом високом учешћу међу узроцима умирања.
У нашој земљи у групи водећих узрока умирања, малигни тумори ,се налазе се на другом месту, одмах после болести срца и крвних судова.
Преко две трећине ових болести настају под утицајем фактора ризика који су резултат савременог начина живота: пушења дувана, неправилне исхране, гојазности, физичке неактивности, конзумирања алкохола и изложености штетним утицајима из околине(сунчевог зрачења, штетних супстанција на радном месту и др).
Процене указују да ће се до 2030. године удвостручити број оболелих и умрлих особа од рака:
-У свету сваке године од малигних тумора оболи 12 и умре 7,6 милиона људи.
-У нашој земљи годишње се у просеку дијагностикује 33.000 нових случајева обољевања од малигних болести и око21.000 људи умре од неког малигног тумора. .
– Током последње деценије оболевање од свих облика рака у Србији порасло је за25% код мушкарацаи за18% код жена.
-Стопе морталитета од свих малигних тумора током последње деценије су у Србији порасле код мушкараца за 11,3% и код жена за 8,5%.
-Водећи узроци оболевања и умирања од рака и код нас и у свету су готово идентични.
Мушкарци највише оболевају од малигних тумора плућа, дебелог црева, простате, мокраћне бешике, желуца и панкреаса.
Код жена се најчешће дијагностикују малигни тумори дојке, дебелог црева, плућима, грлићу материце, телу материце и желуца.
По учесталости обољевања од свих локализација малигних тумора наша земља се налази у процењеном средњем рангу вредности за земље Европе.
Када је у питању рак грлића материце, на жалост налазимо се на водећем месту по учесталости обољевања у Европи.
Када се ради о умирању, наша земља се налази у групи земаља Европе са високим стопама смртности од свих облика малигних тумора, посебно од карцинома дебелог црева, малигних тумора дојке и рака грлића материце.
Обзиром да спречавање настанка болести није увек могуће, велики значај имају мере раног откривања болести. Ово се обезбеђује редовним одласцима на превентивне и скрининг прегледе.
Редовна примена прегледа или теста у циљу раног откривања болести код особа које још немају симптоме болести, а налазе се у просечном ризику оболевања, назива се скрининг.
Опште прихваћени и препоручени скрининзи за земље Европе су: скрининг за рак дојке, рак грлића материце и рак дебелог црева.
Процене стручњака су да је благовременим праћењем могуће открити трећину случајева малигних тумора у раној фази, које се могу потпуно излечити, као и да се брзом и делотворном терапијом може значајно продужити преживљавање код још трећине особа оболелих од рака.

Нека здрав начин живота и превентивни прегледи постану саставни део понашања, а не само обавеза!

Припремила: др Весна Петровић