Претрага доктора

Најчешћа питања о пумпицама

29/09/2016

1) Шта је пумпица?

Пумпица је популарни назив за лекове који се користе у лечењу бронхијалне астме и хроничне опструктивне болести плућа.Исправан назив је мерно дозни инхалер,а чини га пластично лежиште у коме се налази метална бочица са леком у облику аеросола(спреј).

2) Зашто се користи овај начин примене лека?

Бронхијална астма и хронична опструктивна болест плућа(ХОБП) су обољења дисајних путева и због тога тзв.инхалациони пут примене лекова,тј.удисањем,има предност над осталим(таблете,сируп или ињекције).Удисањем се уносе лекови директно у дисајне путеве у облику аеросола или сувог праха,и то преко мерно дозног инхалера аеросола(пумпице),инхалатора активираног удисањем,инхалатора сувог праха лека и апарата за инхалацију(небулизатори).Предности овакве примене лекова су:постизање њихових високих концентрација у дисајним путевима,примена малих доза и ретка нежељена дејства.Супротно овом начину примене,када се лек примењује путем ињекције или таблета,он крвотоком пролази кроз сва ткива и органе где његово дејство није потребно.Главни  проблем је савладати правилну употребу пумпице.Често се користе и посебни продужеци(коморе,спејсери)који олакшавају употребу инхалатора.Деца млађа од две године треба да користе пумпице са продужетком и маском за лице или небулизатор,а деца преко пет година се могу обучити да сама узимају овакву терапију.

3) Да ли се ствара зависност од пумпице?

Не.Лекови који се користе преко мерно дозног инхалера су исти или слични лековима који се користе у облику таблета или ињекција.Ни једним од ових начина примене не долази до развоја зависности,али  с обзиром да су то хроничне болести и терапија је хронична.

4) Да ли је моја болест толико тешка да морам да користим пумпицу?

Управо супротно:лековима у облику спреја се астма и ХОБП могу регулисати врло успешно,осим уколико се не  ради о тешким облицима болести.Додавање таблета или ињекција у терапију значи да се ради о погоршању болести или о тешком облику болести.

5) Да ли су све пумпице исте?

Не.Постоје две основне групе лекова који се користе у облику спреја:једну групу чине лекови за брзо отклањање симптома,који шире дисајне путеве(Вентолин,Беродуал),а другу групу чине дуготрајни превентивни лекови,кортикостероиди,који делују антизапаљењски(Бецотиде,Бецлофорте,Флиxотиде),као и дугоделујући  бронходилататори(Серевент).Неке пумпице садрже у једној дози оба лека-и кортикостероид и бронходилататор(Сyмбицорт турбухалер,Серетиде дисцус).

6) Који су нежељени ефекти лекова у облику спреја?

Нежељени ефекти су ретки и благи.Појава гљивица у устима и промуклост  могу се спречити испирањем уста водом после примене лека..

7) Како се правилно користи пумпица?

-Скине се поклопац  са усника .

-Пумпица  се узме између палца и кажипрста и промућка се.

-Издахне се ваздух до краја.

-Усник се обухвати уснама,без стезања зубима и без затварања отвора језиком.Када се почне са удисањем,истовремено  се притисне врх пумпице и настави спори удах.

-Задржи се дах 10 секунди (за то време се извади пумпица из уста и склони се прст са врха пумпице) и потом издахне ваздух из плућа.

-Ако је потребно удахнути лек поново,сачекати  1-2 минута.

-По завршетку примене поклопац се враћа на усник.

Уколико неко не може да савлада ову технику инхалације препоручује се примена комора за инхалацију(Бабyхалер и Волуматиц).Доза лека се „прсне „ у комору са једне стране,а да се друга страна коморе држи у устима и дубоко и спорије дише.

Већина болесника успева да исправи грешке након едукације за правилну употребу пумпица,која се обавља при сваком контролном прегледу


Припремила: др Биљана Миљковић, пнеумофтизиолог